Stadig flere velger å fyre med ved om vinteren, en trend som er godt hjulpet av de høye strømprisene. Men spiller det egentlig noen rolle om du fyrer med det ene eller det andre treslaget?
I utgangspunktet er svaret ja, og du skal ikke lete lenger før du finner oversikter som viser deg hvilke treslag som har høyest brennverdi. Med brennverdi mener vi hvor mye energi veden gir omregnet i kilowatt. Du bør imidlertid ikke legge altfor mye vekt på slikt.
I en oversikt fra NIBIO, finner vi eksempelvis ut at treslagene med høyest brennverdi ikke er aktuelt å fyre med uansett. Det er tross alt få eller ingen som kan skaffe seg en helt vinters forråd med treslag som kristtorn, agnbøk, barlind bøk eller ask. Først på sjetteplass i en oversikt fra NIBIO finner vi et treslag som kan sies å være et reelt alternativ, nemlig eik. Samtidig gjelder dette bare i deler av landet ettersom eika i stort sett bare vokser i sørlige og kystnære strøk.
Treslag som furu, gran og bjørk befinner seg i nedre sjikt når det gjelder brennverdi. Likevel er det disse treslagene vi fyrer soleklart mest med, i særdeleshet bjørk. Det handler selvsagt om at den finnes over hele landet og at tilgangen dermed er svært god. Den brenner dessuten relativt stille, og er pen å se på både under forbrenning og når den ligger stablet i vedstativet på stua.
Vær mer opptatt av fuktighetsinnholdet
Da du i praksis ikke har særlig valgfrihet når det kommer til treslag, vil vi heller anbefale at du tenker mer på følgende forhold ved fyringsveden din:
- Fuktighetsinnholdet
- Størrelsen på kubbene
- Hvordan du fyrer
Det aller viktigste er at fyringsved ikke skal ha et fuktighetsinnhold på over 20%. Fyrer du med fuktig ved går mye av energien med på å tørke ut fuktighet i stedet for å avgi varme. Dessuten gir det mer forurensning og mer soting på glassene i ovnen. For å sjekke om veden er tørr, kan du eksempelvis smøre oppvasksåpe på den ene enden og blåse fra den andre. Hvis det bobler i såpen, er veden tørr. Du kan selvsagt også bruke en fuktmåler.
Kløyver du din egen ved er det også et poeng å passe på størrelsen på kubbene. Det kan være fristende å spare litt tid og krefter på å kløyve litt grovt, men mindre kubber tar fortere fyr og reduserer mengden uforbrente partikler som går ut av pipen. De tørker dessuten fortere når de ligger stablet.
Når det kommer til selve fyringen, er det spesielt to ting som er viktig:
- Fyr opp fra toppen. Det gir bedre forbrenning og gir færre uforbrente gasser ut i pipa.
- Bålet må få nok luft for å brenne effektivt og gi deg varmeeffekten og kosen du forventer. Det gjelder både under opptenning under forbrenning.